Undrar du över hur hunden ska åka med dig/er i bilen? Är du nybliven hundägare eller söker tips & råd inför valpköpet? Var lugn, jordbruksverket har tagit fram relevant information kring vad som gäller vid transport av hund. Längst ner på denna sida finner du en länk, om du vill veta ännu mer kring att ha hund i bilen.
Hunden i bil (källa: Jordbruksverket)
Om du transporterar enstaka hundar i personutrymmet i din bil ska du se till att de transporteras på ett säkert sätt. Du kan också transportera hunden i kombiutrymmet på din bil om du har god uppsikt över den under hela transporten. Hunden ska inte riskera att bli skadad eller lida i samband med transporten. Du måste se till att hunden är säkrad vid inbromsning till exempel genom att använda transportbur eller säkerhetsbälte som är anpassat för hundar.
Ditt fordon ska vara lämpligt för att transportera hunden. Om du transporterar hunden i en bur eller liknande ska denna vara utformad och placerad på ett sådant sätt att hunden får skugga och god ventilation.
Skötsel
- Du får inte lämna hunden utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen inne i bilen går över +25°C eller under -5°C.
- Under transporten ska hunden rastas och få vatten minst var sjätte timme. Den ska få foder med högst 24 timmars intervall.
- Hunden får inte förvaras permanent i ett fordon och högst 3 timmar enligt huvudregeln.
Tikar och hundvalpar
- En tik som löper ska transporteras åtskild från hanhundar.
- En dräktig tik får inte transporteras de två närmaste veckorna före beräknad valpning. Tiken får inte transporteras tidigare än 1 vecka efter valpningen. Det finns undantag från dessa två regler för sällskapshundar som transporteras i personbil och kortare sträcka än 50 kilometer.
- En hundvalp måste vara minst 1 vecka och naveln bör vara helt läkt för att du ska få transportera den.
Undantag
Du får transportera ett sjukt eller skadat djur till veterinär om transporten är brådskande även om du inte uppfyller kraven. Men det får inte finnas någon risk för att djuret kan lida av transporten. Om du är tveksam till om det är lämpligt att transportera djuret är det bäst om du kontaktar en veterinär.
VILL DU LÄSA MER OM TRANSPORT AV HUND, GÅ IN PÅ DENNA LÄNK!