Welsh Corgi Pembroke

 

Ingår i grupp 1: Vall-, boskaps- och herdehundar

 

Historik

Welsh corgi pembroke och welsh corgi cardigan är två skilda raser som eventuellt delar ett gemensamt ursprung långt tillbaka. De har utvecklat sin individuella särprägel i Wales där de drev boskapen, vaktade gården, gick med på jakt och var sällskapshund för barnen. En annan teori involverar i sin tur den svenska västgötaspetsen som har en stor likhet med pembroken. Eventuellt följde den med de svenska vikingarna till England en gång i tiden.

Användningsområde

Rasen är i dag främst en sällskapshund. Den deltar gärna också inom hundsporterna lydnad, agility, spår och viltspår med mera.

Hälsa

Generellt är det en frisk och sund hundras utan kända rassjukdomar.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är en lättlärd och munter glädjespridare som är arbetsvillig och fungerar under de tuffaste förhållanden. Den har en viss vaktinstinkt.

Storlek och utseende

Det är en stor hund med korta ben, skulle man kunna säga för att kort sammanfatta storlek och utseende. Mankhöjd är 25,5–30,5 cm för både hanar och tikar. Vikt är för hanhund är 10–12 kg och för tikar 10–11 kg. Rött samt trefärgat med vita tecken på ben, bröstkorg och hals är de vanligaste färgerna. Andra färger som kan förekomma är enfärgat rött, sobel, fawn, black and tan, med eller utan vita tecken på ben, bröstkorg och hals.

Pälsvård

Pälsen kräver ingen speciell skötsel. Fäller gör den ca 2 gånger per år och då kammas underullen ur.

 

På kenneln finns det 2 st Welsh Corgi Pembroke - Hugo & Sascha!

Hugo... Hugo stamtavla

Hugo blir en ny resa i min hundvärld, det är också ett sätt att våga något nytt. Han kommer från Urkraina och är född 25/6-2018. Jag har varit nyfiken i flera år på Pembroke och fick möjlighet genom svensk uppfödare att vara med och importera min kille från Urkraina Kiev, Kennel Plyushevyi Volk. Detta blir ny epok och förhoppningsvis får jag och Hugo lära känna nya människor och givetvis hundar! Det blir roligt att få upptäcka Corgi världen. Kanske det kan leda till avel längre fram, men till dess vill jag ha kul och lära mig mer om rasen.

 

Sascha är född 31/7-2018 och hon är importerad från Ryssland och kenneln Raduzhnaya Skazka som ägs utav Lily och Alexey. Sascha har intressanta blodslinjer från bland annat Australien, kennel Bojojamile, och den ryska kenneln Hailat's. Sascha är utställt med Excellent. Hon bor och delägs av familjen Kerman i Hälleforsnäs.

Sascha__april

Sascha stamtavla